Montag, 27. Mai 2013

Stawiamy na blat

Stawiamy na blat

Po modzie na kuchenny minimalizm, na monolityczne, zamknięte kuchnie nadszedł czas na bardziej fantazyjne rozwiązania. W kuchniach , nawet tych nowoczesnych mile widziane jest mieszanie materiałów, faktur, wzorów, łączenie pozornie sprzecznych elementów. Wygląd współczesnej, modnej kuchni ma odzwierciedlać naszą nową postawę wobec gotowania, zdrowego stylu życia, poszukiwania większej równowagi miedzy życiem osobistym a pracą zawodową. Kuchnia nie jest już zimnym, perfekcyjnym laboratorium, nie jest na pokaz, nie jest po to, by pochwalić się nią znajomym. Kuchnia ma być ciepłym, komfortowym, inspirującym miejscem. Miejscem gdzie chętnie przebywamy z rodziną i przyjaciółmi, gdzie szukamy nowych smaków, gdzie ma miejsce większość wydarzeń związanych z życiem rodzinnym.

Stąd w ostatnich propozycjach kuchni pojawiają się nietypowe kolory, nowe rozwiązania, ale także sprzęty inspirowane retro-nostalgią na przykład wolnostojące kredensy, duże stoły, stylizowane  sprzęty AGD. Kuchnie stają się zdecydowanie bardziej eklektyczne, bogate, pełne detali odzwierciedlających nasze indywidualne upodobania, historie, zainteresowania. Zmienia się także sposób projektowania kuchni – plan tych pomieszczeń staje się bardziej swobodny, kuchnie często łączą się z innymi pomieszczeniami, a ich dominantą nie są już tylko i wyłącznie fronty kuchennych szafek. Wreszcie kuchnie dopasowują się do swoich użytkowników: często jadający na mieście singiel nie potrzebuje przecież kuchni tak dużej i bogato wyposażonej jak kilkuosobowa rodzina.

Najnowszym pomysłem projektantów wnętrz jest traktowanie blatu jako elementu, który nadaje styl całej kuchni. To blat jest wybierany jako pierwszy i choć zazwyczaj bywa montowany jako ostatni, to właśnie on ma stanowić podstawę doboru pozostałych elementów: koloru i rodzaju frontów, wykończenia ścian i podłóg, doboru sprzętu AGD. Skąd taki zwrot i wysuniecie na pierwszy plan elementu, który teoretycznie musi spełniać przede wszystkim szereg wymogów funkcjonalnych? Współczesne blaty udowodniły, że potrafią łączyć walory praktyczne z oryginalnym wzornictwem. Co więcej potrafią dzięki talentowi projektantów i technologów dać nam możliwość wykreowania w kuchni określonego klimatu bez rezygnowania z wygody codziennego korzystania z naszej kuchni.
Blat z grubej na kilka centymetrów płyty z pięknego marmuru o intensywnym kolorze i  dynamicznym rysunku to piękna wizja, ale jej realizacja sporo by nas kosztowała, wymagałaby skomplikowanego montażu, a gotowy blat rozczarowałby nas raczej swoją podatnością na zaplamienie. Pokryta skorodowaną stalą płaszczyzna blatu wyglądałaby niezwykle malowniczo, zwłaszcza w industrialnym lofcie. Pytanie czy na dłuższą metę okazałaby się praktyczna i higieniczna? Podobne wątpliwości można mieć w przypadku blatów z litego drewna. Poszukiwanie niebanalnego designu, swobody doboru wzorów połączonej z atrakcyjną ceną oraz funkcjonalnością zdecydowanie kieruje nas w stronę blatów laminowanych, które w ostatnich latach stają się coraz ciekawsze. Obszerną gamę najmodniejszych wzorów blatów znajdziemy w ofercie firmy Pfleiderer. Włączając co roku do swojej kolekcji kilkanaście nowych propozycji zawsze gwarantuje swoim klientom połączenie jakości z inspirującymi kolorami oraz dekorami. Hitami wśród tegorocznych nowości maja szansę zostać m. in. minimalistyczny szary Antracyt,  dekoracyjny i zdobny, a zarazem nowoczesny Golden Rock prezentujący efekt starego złota, naśladujące rysunek pustynnych piasków dekory Sahara i Kamala oraz Swiss Elm inspirowany wyglądem drewna wiązu.


Kontakt dla mediów:

Wanda Modzelewska
Profundo PR
tel. 503 002 335
w.modzelewska@profundo.pl
profundo@profundo.pl

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen